Як зберегти зір дитини в епоху гаджетів? Поради від лікарів-офтальмологів


Як тільки офтальмологи виявили проблеми, пов'язані з використанням моніторів, почалися пошуки їх вирішення. Було знайдено кілька варіантів рішення, як значно знизити вплив моніторів на зростаючий організм.

  • Зоровий режим. В ідеалі не давати дитині в руки гаджети до повного формування зорової системи (до 14-16 років). Однак позбавити дитину спілкування і розвитку, які сьогодні важко уявити без інтернету, буде однозначно неправильно. Найкращий вихід із ситуації - розподілити час роботи з гаджетами: не більше 15 хвилин в день.
    Корисно також періодично проводити «дні без гаджетів». При роботі з монітором розміри зображень і тексту повинні відповідати віку (чим молодша дитина – тим більше зображення). Крім того, чим менша дитина, тим більше повинен бути монітор (малюкам краще мати справу з ноутбуками або стаціонарними комп'ютерами, а смартфон давати в руки не раніше 14 років, до цього віку - звичайний кнопковий телефон). І, звичайно, щорічне обстеження у оптометриста і у офтальмолога допоможе виявити зміни очей на початкових стадіях.
  • Використання спеціальних окулярів. Щоб випромінювання моніторів не призводило до втоми і не викликало змін як зорової, так і нервової систем, були розроблені спеціальні окуляри - вони зменшують вплив випромінювання. Ці окуляри можуть мати як постійне затемнення (відтінку фільтр 12% - коричневого, сірого і блакитного кольору), так і мати синій залишковий рефлекс (коли промінь світла потрапляє на лінзу, видно синій або блакитний перелив). Дані окуляри можуть бути як з діоптріями (для корекції зору), так і без діоптрій (для людей з хорошим зором). Дуже важливо перед придбанням комп'ютерних очок обстежити дитину у оптометриста або у офтальмолога.
  • Правильне харчування.

Науково доведено, що люди, які вживали в раціон харчування чорницю в великих дозах, мали кращий зір.

Речовини, які містить чорниця, можна порівняти з «цеглинками», необхідними для хорошого зору. Цей факт важливо враховувати при роботі з моніторами, оскільки будь-який екран дає зображення низької контрастності.

Коли око перенапружується під час тривалої роботи, і на нього впливає випромінювання моніторів, в оці починають утворюватися шкідливі речовини – так звані вільні радикали. Вони здатні порушувати роботу всіх мікросистем на клітинному рівні. Очевидно, що зростаючому організму дитини вони завдають набагато більше шкоди: серйозні порушення можуть позначитися на процесі формування ока.

Речовини, які знижують концентрацію вільних радикалів, а також здатні прибрати втому очей, викликану тривалою роботою з джерелом штучного випромінювання– це флавоноїди та антоціани. Найбільша концентрація цих речовин була виявлена ​​в чорниці.

Другим важливим продуктом харчування для очей дитини повинен стати вітамін А.

Чи знаєте Ви, що вітамін А міститься не тільки в моркві, але і в обліписі? Вітамін А - це основа нашого зору. Щоб світло перейшло в нервовий імпульс і мозок побачив зображення, в сітківці ока повинні відбутися певні хімічні реакції.

Не секрет, що раціон дитини далеко не завжди містить вітаміни в кількостях, потрібних для зростаючого організму. А якщо дитина вже вчиться в школі, то його очі вже відчувають колосальне навантаження. У цій ситуації підтримка вітаміном А дуже важлива.

 

Так, для отримання необхідної кількості вітаміну А при серйозних навантаженнях на зір потрібно з'їдати кілька кілограм чорниці та обліпихи на день. Чи реально з'їсти таку кількість ягід, щоб компенсувати навантаження? Навряд.

Тому було створено Візормакс, який містить концентрований екстракт чорниці та обліпихи. Кількість вітаміну А, флавоноїдів і антоціанів у Візормакс достатньо для захисту очей дитини від негативного впливу екранів гаджетів.